ЕДНО ПО-РАЗЛИЧНО ПРЕЖИВЯВАНЕ!

УНИКАЛЕН ШАНС САМО НА ДВАДЕСЕТ МИНУТИ РАЗСТОЯНИЕ ОТ ВАРНА!

Добре дошли в света на многоцветното стъкло!

Фирма „ИНХОМ” е специализирана в производството на ръчно духана стъклария, както и на най-различни по форма, размери и цвят флакони. От няколко години фирмата предлага уникалната за България възможност за наблюдение на работния процес в производството. Туристическата обиколка запознава посетителите с процеса при който грубата необработена стъкломаса се превръща в изящни стъклени изделия, които ни карат да се приближим към витрините и дълго да се взираме в тях. Посетителите могат дори да вземат участие в работата и да си тръгнат с предмет, който те лично са украсили, както и с други сувенири, закупени от изложбената зала.

ИНХОМ

На брега на Белославското езеро

Фабриката е разположена на брега на Белославското езеро, на мястото, където през 1893 година е открит първият стъкларски завод в България. Фирма „ИНХОМ” е единственото предприятие, останало днес в този известен с дългогодишните си традиции в производството и обработката на стъкло регион. Като такова, тя се стреми да запази и доразвие традиционните методи, използвани в производството на белославско стъкло, като същевременно ги съчетава с последните постижения на технологията в тази област.

Преживяването

Преживяването, което посещението в Музея на стъклото предлага, се различава от всичко изпитано досега. Посетителите се потапят в един напълно нов свят и се срещат от близо с изящното изкуство на стъклопроизводството. Автентичната работна среда засилва изживяването и сред пъстрото многообразие от цветове и форми, стъклото грабва малки и големи.

Обиколката

Посетителите на музея се посрещат от технолог-консултант, който ги придружава по време на цялата обиколка и с готовност отговаря на всички въпроси. Обиколката започва с разказ за историята на стъклопроизводството в Белослав, датиращо от 1893 година. Следва запознаване с етапите от производствения процес и материалите необходими за направата на стъкломаса, от която майсторите духачи изработват уникални форми.

След кратката информационна беседа е време за може би най-интересната част от обиколката на музея – демонстрация на живо на изработка на стъклени изделия. Посетителите влизат в цеха с пещите, където, без да се прекъсва ходът на работата, се прави седемминутна демонстрация – изработват се три ръчно духани изделия. Топлината от пещите нагрети до 1500 – 1800 градуса напомня на посетителите, че макар да изглежда все едно работи с пластилин, майстора духач обработва гореща стъкломаса.

От производствения цех посетителите се отправят към музейната част от обиколката. Тя включва не по-малко интересни преживявания, като разходка около стъклена река, разглеждане на уникални произведения на изкуството и влизане в стъклена „пещера“.

Стъклена пещера

Посещението в Музея на стъклото дава възможност да влезете в „стъклена пещера”- стъкларска пещ, атрактивно приспособена да се надникне в дълбините ѝ, където природните и синтетични материали са укротявали силата си под въздействието на огъня и са се превръщали в спокойна стъкломаса, от която майсторите стъклари са извайвали изделията си.

И още нещо…

„ИНХОМ“ и посещението в Музея на стъклото предлага на туристите не само уникалната възможност да наблюдават на живо как се произвеждат стъклени изделия, но и едно неповторимо преживяване – възможността да се почувстват като творци: подготвили сме стъклени изделия, които всеки може да декорира ръчно с транспарентни бои и да отнесе у дома като спомен за посещението си.

Не на последно място, в изложбената зала има стотици изделия като вази, купи, свещници и най-различни животни, всяко едно от които е ръчно изработено и уникално. Всеки от посетителите може да си закупи онова изделие, което го е завладяло, като спомен от деня, в който за кратко се е откъснал от забързаното си ежедневие и се е почувствал приобщен към ежедневието на хората, посветили живота на стъклото – взел е участие в онази магия, която сътворява красота.