musei-header

ЕДНО ПО-РАЗЛИЧНО ПРЕЖИВЯВАНЕ!

УНИКАЛЕН ШАНС САМО НА ДВАДЕСЕТ МИНУТИ РАЗСТОЯНИЕ ОТ ВАРНА!

Добре дошли в света на многоцветното стъкло!

Фирма „ИНХОМ”, която се е специализирала в производството на ръчно духана стъклария, както и на най-различни по форма, размери и цвят флакони, предлага на туристите уникалната възможност да присъстват на работния процес, при който грубата необработена стъкломаса се превръща в изящните стъклени изделия, които ни карат да се приближим към витрините и дълго да се взираме в тях. Посетителите могат дори да вземат участие в работата и да си тръгнат с предмет, който те лично са украсили, както и с други сувенири, закупени от изложбената зала.

Производствената база на фирма „ИНХОМ” се намира в град Белослав, едва на двадесет минути разстояние от Варна по живописния път Варна – Разделна, който по това време на годината е обграден от разцъфнали дървета и храсти. В непосредствена близост до цеха се намира птичият резерват „Ятата” – един от големите в България, така че е много вероятно туристите да видят безброй птици, спрели се в полета си, за да се възползват от богатата растителност в местността.

Самата фабрика е разположена на брега на Белославското езеро, на мястото, където през 1893 година е открит първият стъкларски завод в България. Фирма „ИНХОМ е единственото предприятие, останало днес в този известен с дългогодишните си традиции в производството и обработката на стъкло регион. Като такова, тя се стреми да запази и доразвие традиционните методи, използвани в производството на белославско стъкло, като същевременно ги съчетава с последните постижения на технологията в тази област.

Преживяването, което предлагаме на туристите, се различава от всичко изпитано досега, защото и „ИНХОМ” не прилича на никоя друга фабрика. Поради екологично чистото производство идването на посетители е безопасно и дори желателно – през по-топлите сезони децата от града свободно идват и си играят там. Това, което особено привлича малчуганите към „ИНХОМ”, са плочите в най-различни цветове, разположени отвън – сини, искрящожълти, огненочервени отломки, които представляват остатъчни продукти от обработването на стъклото, излети в обща маса, така че в една плоча се преливат най-различни цветове. Сред това пъстро многообразие, което продължава почти до самия офис на фирмата, особено се открояват малкото корабче и разноцветният трон в стил „гауди”, на който малките – и не толкова малки – посетители с удоволствие се настаняват и си правят снимки. За по-активна почивка всеки може да посети заведението за освежителни напитки.

В самата фабрика посетителите биват посрещнати от технолог-консултант, който започва обиколката, като им показва съдовете с варовик, калцинирана сода и пясък – компонентите, които при топенето в пещ при температура от 1500 – 1800 градуса ще се превърнат в стъкломакса, а тя на свой ред – в стъклени изделия, които биват темперирани и дообработени.Следващата част от обиколката е влизане в цеха с пещите, където, без да се прекъсва ходът на работата, се прави седемминутна демонстрация – изработват се три ръчно духани изделия. Но възможността да се почувстват като част от работния процес не е всичко – ние предлагаме на туристите шанс, който няма да получат никъде другаде в България: да наблюдават едновременно ръчно производство и полуавтоматичната машина за производството на флакони и на робот, който и подава стъкло от пещта – робота е закупен по спечелен проект на фирмата, финансиран по Програма Фар.

Новото което –предлага фирмата тази година е възможността посетителите да влизат в „стъклена пещера”- стъкларска пещ, атрактивно приспособена да се надникне в дълбините и, където приподните и синтетични материали са укротявали силата си под въздействието на пгъня и са се превръщали в спокойна стъкломаса, от която майсторите стъклари са извайвали изделията си.

Но колкото и интересно да е наблюдаването на работния процес, то не изчерпва цялата подготвена от нас програма. Ние предлагаме на туристите не само уникални наблюдения, но и едно неповторимо преживяване – възможността да се почувстват като творци: подготвили сме стъклени изделия, които всеки може да декорира ръчно с транспарентни бои и да отнесе у дома като спомен за посещението си. По свое желание посетителите имат възможност да участват дори в издухването на свое собствено изделие. И не на последно място, в изложбената зала има стотици вази, купи, свещници и най-различни животни, всяко едно от които е ръчно духано и различно от другите, както и безброй флакони с разнообразни цветове и форми. Всеки от посетителите може да си избере онова изделие, което го е завладяло, като спомен от деня, в който за кратко се е откъснал от забързаното си ежедневие и е се е почувствал приобщен към ежедневието на хората, посветили живота си на обработката на стъкло – взел е участие в онази магия, която сътворява красота.

Интересно, незабравимо и различно е пътуването за тези избрали да посетят фирмата с корабче по Варненското и Белославското езера. Тръгването е от Морска гара. За тази програма можем да Ви предложим оферта в края на месец май.

Пътуването може да се извършва и във вечерни часове, защото се работи на непрекъснат производствен процес.